dimecres, 12 de maig del 2010

Biòleg de poble

Voldria ser un biòleg de poble. Sí. Com els metges i metgesses de poble, als quals els veïns i veïnes, agraïts per haver-los conservat la salut, li agraeixen per Nadal el seu bon estat amb pernils, embotits, fruites, verdures i envasats. En aquest cas m’agrairien el bon estat de les poblacions de fauna i flora del municipi, així com el de rius, boscos i paisatges, de quantitat i qualitat creixent o, en tot cas, no decreixent.

M’estaria a casa atenent consultes, ja fos sobre plagues diverses o bé sobre insectes i altres artròpodes que piquen. Provaria de identificar els exemplars que em demanessin. Mantindria una base de dades actualitzada sobre la flora i fauna del municipi. Faria també transsectes a peu, fent un seguiment de la fauna, avaluant en el possible el bon o mal estat de les poblacions de les espècies més amenaçades, aplicant-hi mesures correctores. Aniria en bicicleta a visitar altres indrets emblemàtics. Ajudaria als pagesos a reparar la tanca del galliner per què no hi entressin les salvatgines. O a assenyalar a quins llocs s’ha d’eliminar la brutícia, o tapar els forats, per què no s’hi fessin ratolins. Alertaria a la gent del poble sobre la conveniència de respectar certs peus d’arbre quan es fessin tales. O evitar fer desbrossaments de l’herba en època de floració d’orquídies. Aconsellaria sobre com cremar brancada, millor en piles petites que no cremant directament els marges. O quina lluita biològica és millor per evitar les plagues als horts. Em mantindria en contacte constant amb altres biòlegs i biòlogues de pobles veïns, amb els quals ens faríem un assessorament mutu, desinteressat. En cas necessari, també recorreria a altres especialistes d’altres àmbits.

Viuria de l’ajut de l’estat, que reconeixeria el valor de la feina i millores aconseguides. I, com dic, del intercanvi d’ajudes mútues amb els veïns i veïnes. Seria feliç.

4 comentaris:

  1. Aparte de un trabajo precioso, me parece muy interesante hacer de mediador entre los humanos y el mundo natural al cual tambien pertenecemos.Sería acercar los dos mundos para mayor armonia y felicidad de TODOS, comprender el ritmo de la vida. Y en las noches de luna llena...Fiesta con guitarra y demás en un claro del bosque.¡Ojala consigas tu sueño!Hoy 7 de julio, es un buen dia para colgar tu deseo de un árbol (el que mas te guste).
    A mi me encantaría vivir en un pueblo así.

    ResponElimina
  2. No sé quien eres anónimo, pero muchas gracias

    ResponElimina
  3. Emma. Rectoria de Lligordà.28 de juliol del 2010, a les 4:54

    M'agrada aquesta feina. Em semblaria perfecte que a més dels personatges ja reconeguts dels pobles puguessim afegir-hi un biòleg, i d'altres professionals que també poden col·laborar amb el seu gra de sorra a la vida quotidiana, i als que se'ls demana consell i no poden viure de donar-los sino d'altres feines potser no tant gratificants com ajudar als veins. Apunta'm jo vull ser enginyera de poble.

    ResponElimina
  4. És clar que sí, Emma. No sé quina és la teva especialitat però aniria bé algú que vigilés pel manteniment del patrimoni arquitectònic. I que no pogués fer una casa groga enmig d'un nucli de pedra.
    Rafa

    ResponElimina